Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] w profesjonalnym sezonie zarabia około pół miliona dolarów rocznie”. https://youtu.be/b_DOfOnkRlA Ciężko nie zgodzić się z powyższymi opiniami. Znamy realia i wiemy, ile pieniędzy, czasu, pracy oraz wysiłku wymagają przygotowania do zawodów. Patrząc na coraz mniejszą ilość zawodników i zawodniczek startujących zwłaszcza w lidze [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]
[...] często się przebudzasz. Taka noc sprawia, że rano czujesz się zmęczony, zdemotywowany i po prostu nie masz siły do działania. Każdy doświadcza czasami takiego stanu i o ile zdarza się on sporadycznie, nie trzeba się martwić, tak chroniczne problemy ze snem są już poważnym stanem wymagającym konsultacji ze specjalistą. Jakie czynniki wpływają [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
[...] to, czy nie odczuwasz bólu w trakcie wykonywania danego wariantu ćwiczenia, jak głęboko możesz zejść w kierunku podłoża, czy jesteś w stanie stabilnie wykonywać ćwiczenie. O ile wykrok dla wielu osób jest łatwiejszy, o tyle zakrok może sprawiać pewne problemy. W ostatnim czasie niezwykłą popularność zyskało np. unoszenie bioder w leżeniu, co nie [...]
Suplementacja sportowa jest często konieczna, gdyż ilość substancji bioaktywnych w produktach żywnościowych jest uszczuplona i dostarczenie odpowiedniej podaży, która będzie wykazywała działanie biologiczne, będzie niełatwe. Jednak wiele osób, stosując suplementację, zaczyna ignorować jej pierwotne przeznaczenie, stawiając na pierwszym miejscu [...]
[...] jest dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób nie wiąże jakości użytych produktów w diecie z występowaniem tego typu zjawiska, sugerując, że tak działa kreatyna. O ile wykluczenie cukru, nadmiaru sodu czy nabiału czasem znacznie poprawia jakość sylwetki, o tyle czasem trudno namierzyć przyczynę i nawet na dobrze dopracowanej diecie [...]
[...] czworogłowego uda ujawniły ogólny wzorzec ekspresji genów, który sugerował, że spożycie białka z koktajlu serwatkowego po ćwiczeniach oporowych skutkuje u osób starszych profilem podobnym do tego, jaki obserwowano wcześniej w mięśniach młodych mężczyzn. A takiej modyfikacji towarzyszył jednocześnie wzrost aktywności szlaków sygnalizacyjnych, [...]
Jak wiadomo, Twój styl życia, a w szczególności, to, co jesz i ile się ruszasz, wpływa na zdrowie mózgu. Istnieją jednak i inne czynniki, które wpływają na kondycję i starzenie się tego narządu. Naukowcy z Wydziału Neurologii Klinicznej Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim przeanalizowali skany mózgów ponad 40 000 Brytyjczyków w wieku powyżej [...]
Przedramiona, podobnie jak łydki, są grupą mięśniową, gdzie ich odpowiednie zaangażowanie w treningu siłowym wymaga mocno indywidualnego podejścia. O ile część osób, trenujących może pochwalić się mocnymi i grubymi przedramionami, przy czym twierdzą oni dodatkowo, że nie wykonują żadnych ćwiczeń w celu ich rozbudowania. Ćwiczenie z powodzeniem [...]
Tym razem nie jest to tekst, który by odkrywał przed Wami tajniki treningu celebrytów, a jest to nieco luźniejsza forma wpisu, która ma na celu zwrócić uwagę na to, że sezon na budowę muskulatury został rozpoczęty, a siłownie wypełniają się po brzegi osobami, których plany treningowe są ściśle ukierunkowane na rozwój wybranych grup mięśniowych i [...]
[...] większe ilości insuliny, w sposób kompensacyjny). Insulina a rak piersi Rak piersi jest często spotykany. Według statystyk jest na drugim miejscu zaraz za rakiem płuc. O ile nowotwory płuc cechuje wysoka śmiertelność i bardzo kiepsko rokują, o tyle rak piersi jest groźny, ale zabija o wiele mniej kobiet. Niemniej to, że nie występuje na samym [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Na forum dość często pojawiają się tematy, w których to osoby rozpoczynające suplementację mają problem z przekonaniem rodziców odnośnie do tego, że produkty, jakie stosują, są bezpieczne, naturalne i nie ingerują w gospodarkę hormonalną. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie osoby trenujące muszą chować suplementy przed rodzicami w szafkach, [...]
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
[...] 12 procent tkanki tłuszczowej, a u mężczyzn zaledwie 3 procent. Tłuszcz podskórny — jak sama nazwa wskazuje — ten, który znajduje się pod skórą, zwykle jest nieszkodliwy (o ile mamy go z umiarem). Tłuszcz trzewny, często nazywany tłuszczem opornym, ponieważ ciężej jest go zredukować. Jest to dość groźny rodzaj tłuszczu, gdyż okala nasze narządy [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]